Skills to catch the future!

Dastevski-Vîlceanu Clara-Maria, 20.03.2024

       În perioada 02-09 martie 2024, 14 dintre elevii Colegiului Național ,,Tudor Vladimirescu” au avut șansa, în urma unui concurs care solicita competențe lingvistice, cunoștințe despre Programul Erasmus+ și demonstrarea abilităților de comunicare, adaptare și sociabilitate, să participe într-una dintre cele mai frumoase experiențe ale vieții lor: proiectul Erasmus ,,Skills to catch the future"!
Programul Erasmus+ este un program de schimb de experiență al Uniunii Europene, care combină toate metodele actuale ale UE pentru promovarea educației, formării tineretului și sport.
Mă numesc Dastevski-Vîlceanu Clara-Maria, elevă a Colegiului Național ,,Tudor Vladimirescu”, și am avut ocazia de a participa la minunata experiență a unui proiect Erasmus+, experiență pe care o voi rememora în cele ce urmează:
Pe data de 02 martie 2024, am ajuns în Spania, Valencia, obosiți în urma unui drum lung, dar încântați de aventura ce avea să urmeze. Până la urmă, “Nunca es tarde si la dicha es buena”, nu?
În prima zi, am ne-am propus o vizită la Oceanograful din Valencia, în urma căreia am rămas impresionați de bogăția acvatică a lumii noastre și de frumusețea acesteia. Am avut ocazia de a vedea meduze, zeci de specii de pești, broaște țestoase, pisici de mare și multe altele pe care, cred eu, fiecare dintre noi ar trebui să le vadă. Am asistat și la un spectacol cu delfini, care ne-au uimit prin cascadoriile și “fețele” lor prietenoase.
Următoarea zi, în data de 03 martie, am pornit spre Bioparcul din Valencia. Nu mai fusesem la unul. Nu o să uit niciodată cât de copleșită m-am simțit în momentul în care am văzut natura desfășurându-se sub ochii mei, gata sa mă transpună în frumusețea ei, pe care atât de des o uităm… Bioparcul din Valencia conține faună și floră din mai multe țări, toate acestea bine indicate și cu informații alături. Am avut ocazia să vedem girafe, maimuțe, insecte, elefanți (preferații prietenei mele), tigri, lei (preferații mei), rinoceri și una dintre favoritele mele în urma unei cărți citite, ,,Pădurea de Baobabi”. Parcul oferă multe alte atracții, dar cu siguranță experiența fizică este mult mai valoroasa decât cea scrisă.
In aceeași zi, am pornit spre orașul Mula din zona Murcia, cel în care aveam să ne desfășuram integral activitatea. După un drum destul de lung, sceptici pentru ce ne rezervau următoarele zile, am ajuns în Mula. Am fost întâmpinați de cei care aveau să ne devina prieteni. Îmi rezerv aceste cuvinte pentru a le mulțumi pentru unele dintre cele mai frumoase amintiri din viața mea si pentru prietenia pe care ne-au arătat-o. Pentru totdeauna, Gracias!
Pe data de 04 martie ne-am trezit de dimineața și am pornit spre Cartagena, pentru “o lecție interactivă” despre poluare și cum să o prevenim. Am urcat pe un “mini-munte”, așa cum l-au denumit copiii, și am avut parte, de o priveliște nemaipomenită, în zare văzându-se laguna Mar Menor și frumosul sătuc Los Nietos. În timp ce am luat o pauză, ne bucuram de reușita noastră de a ajunge sus, și râdeam, povesteam, ca și cum deja ne cunoșteam dintotdeauna. Dar nu armonie creează amintirile frumoase?
Ghidul nostru care ne-a informat pe parcursul traseului ne-a condus jos, ajungând la plajă! Ce fericire pe toți copiii care au alergat spre apa și nisipul fin! Pentru că scopul acestei călătorii a fost vizitarea unui oraș poluat și aducerea la cunoștință a importanței reciclării, am adunat de pe plajă deșeurile lăsate de ceilalți și le-am colectat selectiv.
In aceeași seară, noi, copiii din România și din celelalte țări participante (Turcia și Italia) am fost invitați de cei din Spania la o seară în oraș. Ne-am plimbat pe străzile din Mula, am spus glume, am râs, am ascultat muzică și am fost la un restaurant.
O zi foarte importantă a fost 05 martie, când am mers la școală: Colegio Cristo Crucificado! Am fost întâmpinați de doamna director a școlii și de doamna profesoară de limba engleză a aceleiași scoli.
Copiii ne-au făcut turul școlii și ne-au prezentat-o în cel mai frumos (dar si amuzant) mod posibil. O scoală colorată, cu elevi începând de la vârstele de 4 ani până la cei de 16 ani.
O observație pe care as dori sa o fac este următoarea: copiii de la scoală respectivă veneau fericiți. Se jucau în curtea scolii, de la cei mici la cei mari. Fără pretenții. Fără răutate. De mult timp nu am mai venit la scoală fericită, entuziasmată. Ei erau prietenoși și plini de viață. Profesorii erau prietenii noștri, ai tuturor, și ne ajutau cu orice problemă pe care o aveam. M-au impresionat gândirea lor și modul de a trăi.
In continuare, am urmat cursuri la scoală în domeniul tehnologiei. Am învățat cum funcționează un robot, am folosit Arduino, am folosit un 3D Printer și am folosit programul Scratch. Pentru prima dată, m-am priceput la orele de informatica!
In după-amiaza zilei, noi copiii, am avut o nouă activitate: hiking. Am urcat la Castelul din Mula, vechi de 500 de ani. Drumul a fost obositor, nu am sa mint! Apoi, am urcat si mai sus. Cât de sus am putut. Oboseala nu și-a avut rostul. Era înăbușită de râsetele noastre, de glume și de pofta de viață din acele momente. Când am ajuns sus, soarele deja apunea. Briza vântului bătea încet, iar peisajul din fața noastră părea ca decupat dintr-un tablou. Nu am să uit niciodată calmul vieții din acel moment. Pentru mine aceea a fost cea mai frumoasa experiență din săptămâna Erasmus+. Cântam, ne distram, ne bucuram. Uniți în diversitate! Și noi eram un peisaj de văzut.
Următoarea zi, pe 06 martie, cu puțină febră musculară, am pornit spre scoală pentru mai multe activități interactive. De data aceasta ne simțeam elevi ai școlii Colegio Cristo Crucificado. După-amiaza am fost invitați la Primăria orașului Mula, unde am fost întâmpinați de primar, un domn plin de viată și dornic să ne cunoască și să ne răspundă la curiozități. Am fost impresionată de simplitatea și modestia tuturor și ne-am simțit cu adevărat bine primiți.
In ziua de 07 martie am pornit devreme către frumosul oraș Granada. Am avut ocazia să vedem unul dintre cele mai mari telescoape ale lumii. Impresionant de mare, pot spune. Apoi am pornit către Parcul de Științe din Granada, care cuprindea tot ce poți gândi în materie de biologie și anatomie. Organe bine rezervate, detalii despre diferite funcții ale corpului uman și multe altele. Ne-a plăcut nu doar datorită lucrurilor pe care nu le vezi în cotidian, ci și prin prisma cumulului de informații pe care le-am obținut.
In continuare, am vizitat splendidul Castel Alhambra. După părerea multora, inclusiv a mea, este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice pe care le-am văzut vreodată. Are o arhitectură inimaginabilă, cu o atenție delicată a detaliilor, cu grădini înmiresmate de multitudinea de flori, fântâni desprinse din fantasme și joc al culorilor perfect armonizat. Peisajul este superb, iar castelul va rămâne profund în amintirea noastră, a tuturor.
După o săptămâna plină, sosește ziua de vineri, 08 martie, cu o semnificație aparte. Ziua Femeii, Ziua Mamei. Cu toate ca eram copleșiți de experiență, nu am uitat nicio secundă să ne sunam cele mai importante femei din viața fiecăruia și să le celebram, atât prin gând, cât și prin fapte, pe ele toate, pentru ființele extraordinare care sunt. Și suntem. Înainte să mergem la scoală pentru ultima dată, am făcut un popas la biserica din Mula, El Real Monasterio de Nuestra Señora de la Encarnación, în care fiecare, preț de câteva clipe, a avut parte de intimitatea divină.
Pe ultimul nostru drum spre scoală se simțea deja tristețea sau, mai bine zis, melancolia. Am ajuns la scoală, am fost întâmpinați cu zâmbetul pe buze, ca de obicei, am fost la activități, dar deja, în surdină, se auzea parcă sunetul plecării.
La finalul zilei de scoală am obținut certificatele pentru participarea în cadrul Proiectului Erasmus+ și am fost aplaudați pentru eforturile depuse. Ne-am îmbrățișat și ne-am spus penultimul “Adiós!”.
De ce penultimul? Pentru că, în seara de 08 martie, am avut parte de o cina festivă alături de toți cei implicați în acest proiect.
Ajungând la scoală am fost întâmpinați de mâncare tradițională spaniolă și de muzică de același fel. Am cântat, am dansat și ne-am simțit mai bine ca niciodată. Ne-am învățat reciproc dansuri specifice fiecărei țări și ne-am amuzat, ca de fiecare dată, copios.
Însă, cum fiecare început are și un sfârșit, a trebuit să ne luăm adevăratul “Adiós!” de la tot ce am trăit în ultima săptămâna. Au fost cuvinte spuse. Lacrimi. Promisiuni. Îmbrățișări și strângeri de mână.
Am plecat melancolici, deja fiindu-ne dor de tot.
Experiența Erasmus+ este mai mult decât o excursie. Mai mult decât o lecție. Pentru o săptămână trăiești o altă viată. Noi am avut șansa de a o trăi în Spania. Am cunoscut oameni minunați, cu povești minunate și am creat alături de ei altele noi. Au trecut două săptămâni, dar încă îmi este dor. Și ne este. Nu o să uit niciodată orășelul Mula. Nici apusurile, dar nici răsăriturile. Nici orele de la colegiu și nici pauzele. Nici oamenii, nici străzile.
Erasmus+ este un program educațional, dar reprezintă, totodată, un stil de viață. Pentru o săptămână? Poate. Poate și pentru luna viitoare. Sau un an. Sau toată viața. Pe noi ne-a schimbat. Am învățat multe, dar am și lăsat o parte din noi acolo.
Pentru un spectru mai larg în ceea ce a reprezentat Proiectul Erasmus+ pentru noi, am să las aici impresiile noastre, ale tuturor copiilor participanți de la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu”. Gracias!

Dastevski-Vîlceanu Clara-Maria

,,Erasmus+ a inclus, intr-o saptamana, una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea. Am avut multe emoții la concurs, m-am gandit ca nu o sa reusesc, nestiind impactul viitor pe care urma sa il aiba Erasmus+ asupra mea. Am mai vizitat Spania inainte, insa intr-un alt context, acela al unei excursii, vizitand un oras mare, Barcelona. Aici, am fost in frumosul orasel Mula, din zona Murcia, insa am vizitat si orasele Valencia, Cartagena si Granada. Totul a fost bine organizat si o mare reusita in materie de cultura si educatie. In prima zi, in Valencia, am vizitat Oceanograful. Nu am mai fost niciodata la unul, si am ramas impresionata de bogatia acvatica pe care o avem. Apoi am pornit spre Mula, emotionata si nerabdatoare. Ne-au intampinat viitorii nostri prieteni, atat de caldurosi si plini de viata. Am fost alaturi de copii din Turcia, Italia si bineinteles, Spania. Am participat la cursurile lor si am mers la scoala ca unul dintre ei. Si acum, dupa zile intregi, imi amintesc cu atata drag de cat de plini de viata erau toti. Si atat de simpli, fara a te judeca, fara a-i interesa de numele firmelor hainelor. A fost ca un fel de “pace pentru suflet”, si m-au facut sa ma simt integrata prin cat de prietenosi erau. Toti copiii ieseau in pauze si se jucau, de la mic la mare. Radeau, se distrau, si veneau la scoala cu drag. N-am mai simtit asta de mult, si m-a pus pe ganduri faptul ca se poate si “mai bine”. M-a facut sa imi doresc sa fiu mai plina de viata si sa incerc sa vad viata cu alti ochi, chiar daca mediul nu e asa prietenos. Dar poate avem nevoie de persoane primitoare, nu de circumstanțe folosite ca scuze. Am participat la activitati de informatica, si am reusit si invatat sa fac tot ce mi s-a spus! (Venind din partea unei persoane cu o gandire mai mult creativa). Profesorii au fost relaxati si prietenosi cu noi. Desi copiii ii strigau pe prenume, exista acel respect pe care nu il intreceau, ceea ce ingaduia o relatie elev-profesor asa frumoasa! Am participat la activitati de ecologizare, am vizitat obiective turistice inimaginabil de frumoase, si am facut o calatorie (un fel de hiking), alaturi de copii, care pentru mine, a fost cea mai frumoasa parte a excursiei. Nu o sa uit niciodata peisajul, rasetele noastre, si calmul vietii din acel moment. Experienta m-a schimbat. Nu ma asteptam intr-o saptamana. Dar acum imi doresc sa particip in cat mai multe proiecte. Imi doresc sa vizitez lumea si sa ma imprietenesc cu oamenii, pentru ca am ramas, cumva, fara sentimentele negative cu care plecasem, datorita oamenilor pe care i-am intalnit. Nu o sa uit niciodata oraselul Mula, nu o sa uit niciodata experienta Erasmus+ si nu doar din pricina amintirilor si a pozelor, ci si datorita schimbarii care deja se produce. Atat de puternic a fost impactul".

Stancu Mario

,,Experiența mea în cadrul mobilității Erasmus+ din Spania a fost una fantastică. Încă de la sosire, am fost întâmpinat cu brațele deschise de oameni plini de căldură în suflet și foarte primitori. A fost extraordinar să văd cât de deschiși și dornici de a cunoaște oameni noi sunt locuitorii acelui frumos colț de lume.În timpul șederii mele, am avut ocazia să mă împrietenesc cu mulți oameni minunați, nu doar cu cetățeni ai orașului Mula, ci și cu oameni din celelalte țări participante în proiect. Împreună am descoperit frumusețea culturii spaniole, am explorat multe locuri și orașe istorice și am savurat deliciile locale. De asemenea, am vizitat două dintre cele mai poluate orașe ale Spaniei, Cartagena și Granada. Am observat cu ochii mei nivelul ridicat de poluare al aerului, apei și al mediului înconjurător în sine. Gunoaiele aruncate peste tot stricau frumusețea acestor două orașe, spre deosebire de Mula, localitate în care am fost surprins de curățenia de pe străzi, de puritatea aerului și de faptul că existau o multime de locuri special amenajate pentru colectarea și reciclarea deșeurilor. În concluzie, această experiență a fost una de neuitat, o experiență din care am învățat multe lucruri noi și în cadrul căreia am legat multe prietenii internaționale".

Nodea Vlad

,,Pentru mine, numeroasele oportunități întâmpinate într-o singura săptămână au dat farmecul acestui proiect, făcându-l de neuitat, o amintire invulnerabilă în fața trecerii zilelor. Am avut oportunitatea de a descoperi lucruri noi în ceea ce privește cultura spaniolă dar și degradarea mediului,” basm” ce s-a dovedit a fi adevărat. Am avut ocazia sa redescopăr o lume pe care credeam că o cunosc, toți fiind brusc surprinși de cât de simplu și ușor era sa te împrietenești - o întreaga ecuație care, odată simplificată, ne-a făcut să simțim o nesperată bucurie.Deși am fost ghidați în mare parte de profesoare, având un program, nu pot spune ca proiectul a fost strict, ci mai degrabă o încadrare a nelimitatei libertăți pe care părea că o avem. Lucru care, esențial, ne-a dat oportunitatea de a nu avea timp de pierdut, de a face mereu ceva interesant.Da, am creeat legături cu oameni, am învățat diverse programe cu scop educativ, am vizitat orașe cu calități arhitecturale impresionante, dar mai presus de toate, Proiectul Erasmus+ a fost acea rază de soare care iese prin cortina gri de nori dintr-o zi înnorată , și care, deși durează atât de puțin, ne urmărește pentru mult timp.O experiență specială, prea scurtă, despre care pot spune că, într-o oarecare măsură, m-a schimbat, schimbând totodată și percepția mea asupra lumii".

Nodea Rareș

,,Redescoperirea gratuității perfect armonizată de deschiderea spre socializare a tuturor a fost, pentru mine, ceea ce a creat sentimentul unui schimb de experiențe și culturi între țări, școli, dar, esențial, între, oameni. În succesiunea de zile petrecute în Spania am putut interoga atât intențiile și mesajele unor oameni direct responsabili pentru starea generala de bine și confort simțită aici, cât și elementele arhitecturale , gastronomice și culturale din Mula și din Spania. Am putut vizualiza mentalitatea și metoda altora în ceea ce privește mediul înconjurător și conservarea acestuia , și ne-am bucurat de expediții și vizite coordonate de elevi și profesori deopotrivă. În măsură personală, proiectul a dat direcție calităților mele sociale și poate le-a amplificat, reușind astfel transcenderea diferențelor de limbă , de cultură și a redus din ironia și scepticismul personal și general. A fost o experiență scurtă , unică care va continua sa fie revelatoare și definitorie, cel puțin pentru mine".

Stanciu Teodora

,,Experiența mea în cadrul programului Erasmus a fost cu adevărat extraordinară, aducându-mi cele mai frumoase momente din viață. Am avut privilegiul să descopăr locuri noi, să întâlnesc oameni minunați și să particip la activități cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Vizitele la "Colegio Concertado Cristo Crucificado" m-au ajutat să-mi dezvolt abilitățile interculturale și educative, iar interacțiunea cu elevii și profesorii spanioli mi-a deschis ușa către tradițiile și obiceiurile lor. Participarea la activități precum programarea și imprimarea 3D m-au inspirat și m-au învățat multe. Mi-aș dori din suflet ca școala noastră să dețină aparatura necesară pentru desfășurarea acestor activități, deoarece prin intermediul acestora se poate învăța intr-un mod mult mai eficient și distractiv. Colectarea deșeurilor de pe plaja din Cartagena a fost o experiență revelatoare, confirmând impactul poluării în acea zonă, dar și bucuria că, prin eforturile noastre, am contribuit la reducerea acestui impact. Vizita la Palatul Alhambra din Granada a fost un moment memorabil, subliniind bogăția culturală și istorică a Spaniei. În concluzie, participarea la proiectul Erasmus a fost cu adevărat o experiență de neuitat în viața mea".

Tutunaru Mihnea

,,Pentru mine, experiența Erasmus m-a ajutat să înțeleg mai bine problemele ecologice din zilele noastre , sa vizitez locuri noi și să comunic cu persoane dintr-o altă cultură.Activitățile pe care le-am făcut la ,,Colegio Concertado Cristo Crucificado” au fost foarte interesante, acestea implicând folosirea imprimantei 3d si a limbajelor de programare, Scratch și Arduino.In Cartagena, am vizitat plaja, de unde am adunat deșeurile. De asemenea , am vizitat încă o zona foarte frumoasa a Spaniei, aceasta fiind Granada. Acolo am văzut simbolul orașului, castelul Alhambra, un loc cu adevărat unic.In concluzie, proiectul Erasmus este o experiență de neuitat".

Dijmărescu Ștefan Daniel

,,,Mă numesc Dijmărescu Ștefan Daniel și am participat la proiectul Erasmus+Acreditare , edița 2024, în Mula, Spania.Pe durata acestui proiect am petrecut timp în Valencia, unde am vizitat muzeul oceanografic și bioparc-ul, Mula, unde ne-am petrecut majoritatea perioadei și în Granada, unde am vizitat Alahambra.La Mula, am avut multiple lecții despre programare și skill-uri pe care le putem utiliza în viitor.În urma lecțiilor despre programarea în Scratch și Arduino, am fost duși într-o sala, din acea încăpere, cel mai ușor de observat era aparatura în dotarea sa, două 3D printere.Pentru cei care nu au mai auzit de aceste aparate, într-un mod simplificat, sunt printerele noastre obișnuite, numai că au capabilități 3D, le oferi materiale, iar acestea produc modelul recreat de tine pe calculator în programe asemenea Blender.Personal, ca o persoană cu o fascinație pentru calculatoare, aceste aparate mi s-au părut uimitoare, și aș dori ca și școala noastră, Colegiul Național Tudor Vladimirescu, să le aibă în dotare".

Panait Ștefania

,, În proiectul Erasmus am învățat multe lecții și am colectat multe idei.Erasmus+ nu este doar în proiect în care plecăm în alte țari să vizităm, ci să facem schimb de experiență cu alte școli și de idei.În Spania, am observat multe modalități prin care ne facem viața mai curată, mai colorată și mai sănătoasă.Aici am observat că sunt multe pubele compartimentate pentru plastic, hârtie, gunoi menajer și sticlă.Orașele sunt foarte curate și au anumite reguli ce trebuie respectate.Aș vrea ca în țara noastră să reciclăm cât mai mult și să fim mai prietenoși cu mediul.Ar trebui să facem mai multe ateliere, iar școala C.N.T.V să fie cea mai bună prietenă a mediului.Ce spuneți?Schimbarea începe cu mine, cu tine, cu noi toți!"

Dobrescu Ioana-Teodora

,,,Mă numesc Dijmărescu Ștefan Daniel și am participat la proiectul Erasmus+Acreditare , edița 2024, în Mula, Spania.Pe durata acestui proiect am petrecut timp în Valencia, unde am vizitat muzeul oceanografic și bioparc-ul, Mula, unde ne-am petrecut majoritatea perioadei și în Granada, unde am vizitat Alahambra.La Mula, am avut multiple lecții despre programare și skill-uri pe care le putem utiliza în viitor.În urma lecțiilor despre programarea în Scratch și Arduino, am fost duși într-o sala, din acea încăpere, cel mai ușor de observat era aparatura în dotarea sa, două 3D printere.Pentru cei care nu au mai auzit de aceste aparate, într-un mod simplificat, sunt printerele noastre obișnuite, numai că au capabilități 3D, le oferi materiale, iar acestea produc modelul recreat de tine pe calculator în programe asemenea Blender.Personal, ca o persoană cu o fascinație pentru calculatoare, aceste aparate mi s-au părut uimitoare, și aș dori ca și școala noastră, Colegiul Național Tudor Vladimirescu, să le aibă în dotare".

Morman Stefan-Călin

,, În proiectul Erasmus am învățat multe lecții și am colectat multe idei.Erasmus+ nu este doar în proiect în care plecăm în alte țari să vizităm, ci să facem schimb de experiență cu alte școli și de idei.În Spania, am observat multe modalități prin care ne facem viața mai curată, mai colorată și mai sănătoasă.Aici am observat că sunt multe pubele compartimentate pentru plastic, hârtie, gunoi menajer și sticlă.Orașele sunt foarte curate și au anumite reguli ce trebuie respectate.Aș vrea ca în țara noastră să reciclăm cât mai mult și să fim mai prietenoși cu mediul.Ar trebui să facem mai multe ateliere, iar școala C.N.T.V să fie cea mai bună prietenă a mediului.Ce spuneți?Schimbarea începe cu mine, cu tine, cu noi toți!"

Bosoancă Patricia

,,Această experiență mi-a îmbunătățit înțelegerea despre mediu si protejarea acestuia. Am înteles impactul negativ al acțiunilor noastre și am învățat mai multe despre acestea vizitând Cartagena si Granada, două orașe puternic poluate din Spania. Am realizat o acțiune de ecologizare și am găsit soluții pe care le putem implementa pentru un mediu mai curat. Am întâlnit persoane prietenoase, unice, care au făcut această experiență si mai plăcută. Am participat și la cursuri în cadrul Colegiului Cristo Crucificado din Mula și am identificat diferențele dintre sistemul de învățământ românesc și cel spaniol. Cu ajutorul acestui proiect mi-am îmbunătățit si abilitățile lingvistice, fiind nevoită să vorbesc în limba engleză și să învăț câteva cuvinte si in limba spaniolă. Mi-am dezvoltat și cultura generală după vizitele la Oceanograful și Bioparcul din Valencia.Erasmus+ va ramane pentru mine cea mai frumoasă experiență care a îmbinat distracția cu învățarea".

Țogoe Maya Ștefania

În proiectul Erasmus+, am desfășurat activitatea de ecologizare a unei zone din Cartagena, Los Nietos, mai exact, adunând gunoiul de pe plajă și locurile apropiate plajei. Propun să realizăm și noi această faptă bună, într-o zonă, sau mai multe zone aparținătoare orașului nostru, Târgu Jiu, ce ne va ajuta din multe puncte de vedere cum ar fi sănătatea mediului dar și propria noastră sănătate mentală, cât și fizică.Putem să selectăm gunoaiele pe mai multe categorii, oferind astfel un mare plus în favoarea reciclării.

Stancu Alexia-Daniela

,,Pentru prima mea implicare intr-un proiect Erasmus+, spun cu toată asumarea că sunt fericită de această oportunitate deoarece am avut șansa să fiu parte a unui program extraordinar care mi-a oferit posibilitatea să vizitez, să particip la un schimb intercultural, să cunosc oameni noi care m-au ajutat să îmi îmbunătățesc competențele lingvistice și culturale.Pentru mine, acest proiect este o experiență pozitivă și sunt sigură că toate cunoștințele dobândite vor deveni parte a viitorului meu și îmi vor fi utile.Mi- au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit aici și sunt foarte impresionatâ de seriozitatea, dar și de prietenia manifestată față de noi. Sunt fericită că am putut fi parte a unei astfel de echipe, că am avut șansa să pot învăța ce înseamnă cooperarea într-o echipă internațională, să pot fi mai responsabilă cu mediul înconjurator, cu reciclarea și prevenirea risipei de resurse, să pot promova un stil de viață sănătos, dar și să încerc pe viitor să sensibilizez persoanele din jurul meu față de problemele cauzate de poluarea mediului.Am vizitat locuri si obiective impresionante, precum Granada și Cartagena unde am desfășurat diferite activitați de ecologizare și împotriva poluării ,care vor fi parte a amintirilor mele frumoase.N-am sa uit niciodata tot ceea ce mi-a oferit experiența Erasmus+. A fost de neuitat".

Dinescu Daria

,,Cred ca este greu de exprimat in cuvinte cum m-am simtit in timpul acestui proiect Erasmus+ in Spania, insa pot spune ca a fost o experienta pe care cu siguranta o voi purta cu mine toata viata. Fiecare dintre noi a avut o prima experienta aici precum mersul cu avionul, cu trenul sau zborul peste hotare fara parintii nostri. Copiii din Spania au fost prietenosi, amuzanti si foarte de treaba asa ca nu a fost problema in a ne împrieteni. La scoala am avut activitati computationale sau cum sa folosim un 3D printer. De asemenea am jucat jocuri competitive. Acest proiect a pus accentul asupra ecologizarii, am vizitat orase poluate pentru a conștientiza ce este facut gresit si pentru a vedea cum am putea imbunatii planeta noastra. In orasele in care am fost nu am vazut masini parcate pe trotuar incat sa pietonii sa fie obligati sa mearga pe strada, nu am vazut caini abandonati si pe strada erau des intalnite cosuri pentru reciclarea colectiva care este un aspect important in Spania. Si noi am putea invata de la ei si sa punem in amplicare cateva dintre aceste lucruri.Profesoarele au fost ca niste mamici pentru noi, au avut grija de noi si nu ne-am simiti niciodata neinsiguranta. Ne- am mai fi dorit sa ramanem, deoarece am legat prietenii, ne am distrat si am si invatat lucruri noi. Timpul a trecut parca prea repede in aceasta saptamana in Erasmus+.Îmi doresc ca pe viitor sa mai am astfel de oportunități, iar pe aceasta sigur nu o voi uite niciodată".